Soteleden Terräng Marathon - 44km

Förutom vidunderliga utsikter bjuder SLTM44 banan på härlig skogslöpning genom björk, bok, gran och ekskogar. När du som minst anar det kommer du ut på fina berghällar bestående av riktig hård bohuslänsk granit. Här är det upp, ner, upp,ner som gäller och få stunder ges för återhämtning men jösses va gott för själen. Helt plötsligt så befinner du dig i ett hav av vitsippor eller skön sumpmark.

Soteleden Terräng Marathon är kontrasternas tävling.

 

SLTM44 banan är en riktig utmaning som bjuder dig på alla tänkbara element och underlag. Någonstans runt 1200 höjdmeter som till största delen löps i en mycket tekniskt krävande terräng.

 

Officiella tävlingskartor

Uppdaterade 2018-04-11

Tag dig tid att studera kartorna innan loppet. Banorna är väldigt knixiga på sina ställen och det kan vara lätt att springa fel.
Se till att du alltid har en banmarkering (vit/blå samt vit/orange) inom synhåll. Har du sprungit någon minut utan att se en markering är du förmodligen fel. 
Visa som runda på Funbeat.se
Visa som runda på jogg.se
Visa bana på Garmin Connect (OBS! nya sträckningen 2016)

Banans längd är ungefärlig. Då bansträckningen till största delen är förlagd till stigar och berg är den uppmätt med hjälp av GPS och skall EJ betraktas som exakt uppmätt.

Banrekord

Banrekordet för damer innehavs av Lisa Lee, IK Granit, 5:02:20, 2016 och för herrar Sebastian Ljungdahl, Team Salming, 3:55:09, 2016

Banbeskrivning

sltm44 kartbild

Resan börjar vid skolan i Bovallstrand. Efter en kort bits asfaltlöpning bär det av upp i skogen och genom ett gytter av motionsleder. Här gäller det att man lyssnat på tävlingsinformationen som var för 10 minuter sedan. Orange/Vit skylt gäller, INGET ANNAT. Efter ca 5km är det löpning ner för Hankeberget och genom en bokskog. En vägövergång och sedan bär det uppåt och det rejält. Utsikten från Hee är grym.

brant hee

Stundtals riktigt brant och ett rep kan vara till hjälp

Nu har du några tuffa kilometers granitlöpning framför dig innan du kommer ner i skogarna igen och till första vätskestationen vid Hommedal. För dig som springer SLTM21 är det ditt enda besök här men springer du SLTM44 kommer du förhoppningsvis hit en gång till efter 35km. Direkt efter stationen bär det av upp så ta det lite lungt. Backen är förädisk och är segare än vad man först tror.

En ny vägövergång vid 10km direkt föjt av en härlig gammal granskog. Du passerar sedan en liten sjö som vid den här tiden på året kan ge dig riktigt blöta fötter.

Någonstans runt 12km delar sig banan. SLTM21 springer åt vänster medans SLTM44 drar åt höger.

delning21 44

Delningen SLTM21 och SLTM44

Nu är det berg och skog om vart annat som gäller ett tag. Vid 16-17km är det vätskekontroll igen (Backa). Här är tipset att ta några extra minuter och se till att fylla på med energi för snart kommer det att bli riktigt jobbigt.

kontrollen backa

Mingel vid kontrollen i Backa

Efter Backakontrollen är det någon lätt km asfalt och grusväg tills det bär av uppför mot Fålbengsröd. När det planar ut och grusvägen övergår till stig är det flack och fin löpning förbi Skoghem och ner mot Kisteröd vatten. Här välkommnas du av en riktigt sugande myrmark ända fram till foten av bergskullen som nu skall passeras.

vitsippsfalt

Förutom salta hav finns här vita hav

Det blir nu några riktigt utmanande kilometer som tar dig upp på ett berg(100m) med rejäla stup på högersidan. Ta det lungt! När du kommer ner för berget har du Välseröd vatten till vänster. Det bär direkt uppför igen på nästa berg och vidare bort mot Hogen.

lopare utfor

Utför bland stenbumlingar

Efter Hogen är det två utmanande berg till som skall passeras. När du kommer upp på toppen av Brurstigsberget (107m) är det en stämpelkontroll. Du kommer ha en fantastisk vy när du sedan tar dig ner för berget och mot nästa vägövergång (23km).

brurstigsberget

Nerför Brurstigsberget

Väl över vägen bär det av bort mot Nordens ark. Först är det genom en del skog och längs åkerkanter banan sträcker sig men snart kommer du bjudas på mycket kuperad löpning längs en bergsås som går längs med Åbyfjorden. Du kommer då och då belönas med grymma utsiktsplatser. Sträckan är alltså riktigt kuperad (som de flesta sträckorna ;-) ) och flera löpare har knäckt sig på denna 4km långa sträcka innan kontrollen vid Nordens Ark (27km).

nordensarkkontrollen

Kontrollen vid Nordens ark med Åbyfjorden i bakgrunden

Sista biten innan kontrollen går banan längs vattnet. Kontrollen här bjuder på lite matigare energi än övriga kontroller och det kan behövas. Du har visserligen klarat av den mest kuperade delen av banan men det är nu det börjar på riktigt.

Direkt efter kontrollen springer under vägen och sedan förbi hällristningar och fornminnen. Du kommer snart upp i en härlig gammal granskog och vidare bort mot Flateberget och Grinnemyren. Här håller du vänster (soteleden delar sig). En kort sträcka längs ett stängsel och sedan höger in i en lövskog och ett relativt gyttjigt parti om det vill sig illa. Efter ca 32km kommer du ut på ett fält och du springer i åkerlandskap en kort bit innan du tar av höger och in bland enebuskar och annat skoj.

marke sten

Blåvitt är soteledens färger och finns tillsammans med SLTM:s färger orange/vitt (som trumfar över blått/vitt)

marke

Orange/vit är SLTM:s märkning

34km är det en vägövergång och sedan in i skogen igen. Håll ut några kilometer du är snart i Hommedal (36km) igen och du kan fylla på energi. Efter kontrollen är det norrut en bit innan du kommer in i en härlig, men kuperad, bokskog och naturreservatet Anneröd. Här ansluter även SLTM21 banan. Efter några branta backar viker det av söderut och du är nu på väg mot mål. En vätskekontroll finns vid vägerövergången (ca39km). 

Nu kommer det parti av banan som av flera deltagare beskrivits som det värsta. Först är det ett antal trappor som tar dig uppåt.

trappor

Trappor

Sedan en ganska flack bit innan det bär in mellan klövvor och kullersten. Normalt är denna bit ingen match men med +40km i låren känns varje steg som det sista. Det går inte att ha någon direkt fart så meterna mot mål går långsamt. Sparödsklövvan är den sista tuffa passagen innan du kommer ut på motionsspåren vid Bovall igen.

sparödsklövva

Sparödsklövva

Nu har du bara några lätta km kvar innan målgången vid skolan och vi gratulerar till en bra prestation.