Sanningen om ståbord: Är de bättre än att sitta?

Sanningen om ståbord: Är de bättre än att sitta?

Känner du någonsin att du tillbringar för mycket tid med att sitta ner under dagen? Om så är fallet är du inte ensam. Miljoner människor runt om i världen tillbringar större delen av sin dag planterade i en stol. Och även om det förvisso finns fördelar med att sitta finns det också vissa nackdelar. Nya studier har visat att för mycket stillasittande kan leda till hälsoproblem som fetma, hjärtsjukdomar och cancer. Men är ståskrivbord bättre? Det råder delade meningar, men låt oss reda ut varför.

Problemen med att sitta på jobbet

När du sitter är din kropp i vila. Det innebär att musklerna inte arbetar och att ämnesomsättningen är långsammare. Med tiden kan detta leda till viktökning och andra hälsoproblem. Att sitta i samma ställning under långa perioder kan dessutom orsaka ryggsmärtor och andra muskelsmärtor.

Problemen med att stå på jobbet

Stående skrivbord har blivit populärt de senaste åren som ett sätt att bekämpa problemen med att sitta. Men att stå hela dagen kan också vara svårt för kroppen. Om du inte har rätt skor eller rätt hållning kan du få smärtor i fötter, knän och rygg. Att stå länge kan också leda till åderbråck och andra cirkulationsproblem. En vanlig myt är att man går ner i vikt om man står på jobbet, men detta är inte sant.

Rätt ställning

För att kunna jobba stående eller sittandes utan smärtor eller risk för skador är det viktigt att ha rätt ställning. När du står, se till att vikten är jämnt fördelad på båda fötterna. Du bör också hålla knäna lätt böjda och undvika att låsa dem. När du sitter ska du se till att hålla ryggen rak och axlarna avslappnade.

Variation är bäst

Sist men inte minst, det allra bästa är att ha rörelse och variera din arbetsställning. Om du kan, växla mellan att sitta och stå under hela dagen. Och om du verkligen vill vara aktiv på jobbet finns det till och med skrivbord där du kan gå medan du arbetar! Men tänk på att inte slita ut dig. Att gå hela dagen är inte bra det heller.

Så vad är domen? Är ståbord bättre än att sitta? Svaret är det vanliga: ”det beror på.” Om du har rätt hållning och tar pauser för att röra på dig, både att sitta och stå kan vara bra för dig. Men om du sitter hela dagen utan att röra på dig kan det uppstå problem. Så res dig upp och rör på dig ofta, oavsett vilken typ av skrivbord du har! Och kanske kommer vi en dag alla att arbeta på skrivbord med löpband. Vem vet?