Guide till läkarbesök: Detta kan du förvänta dig

Guide till läkarbesök: Detta kan du förvänta dig

Att gå till doktorn kan vara en nervös upplevelse, särskilt om du inte vet vad du kan förvänta dig. I den här artikeln går vi igenom det typiska läkarbesöket från början till slut.

Vi diskuterar vad som händer när du först anländer till mottagningen, vad läkaren kommer att göra under ditt besök och hur du kan förbereda dig inför ditt besök. Vi hoppas att den här informationen ska hjälpa dig att minska din oro och göra ditt nästa läkarbesök lite mindre stressigt!

Förberedelse

Innan du kan träffa en läkare behöver du boka en tid. Du kan göra detta genom att ringa till läkarens kontor eller boka en tid på nätet. Om du är osäker vart du ska vända dig kan du ringa till 1177.se och fråga om hjälp. De kan hjälpa dig hitta vart du ska vända dig beroende på vart du bor och vad du behöver hjälp med.

Om du har en medicinsk rädsla eller ”läkarskräck” är det en bra idé att meddela det för vårdpersonalen som ska ta hand om dig. Du kan också meddela om det är något speciellt med läkarbesök som du är rädd för, exempelvis provtagning eller nålar. Du kan oftast göra detta när du bokar, eller ringa till kliniken efteråt och meddela det så. På så sätt kan de vara medvetna om din rädsla och hjälpa till att göra situationen mindre stressig för dig.

När du har bokat tid finns det några saker du kan göra för att förbereda dig:

  • Skriv ner dina symptom och din situation. Det är lätt att glömma när man är stressad, så detta kommer hjälpa dig när du sitter med läkaren.
  • Fundera på vilka frågor du vill ställa till läkaren. Det kan vara bra att skriva ner dessa i förväg så att du inte glömmer något
  • Läs på om hur eventuella tester kan gå till. Det finns oftast info om detta på 1177. Men håll dig borta från forum eller osäkra källor! De kan stressa upp dig ännu mer.

Hos läkaren

När du först kommer till läkarmottagningen ska du anmäla dig och visa legitimation. Om det är din första gång kan de också fråga ifall du vill vara skriven på just de vårdcentral du besöker. Du betalar också samtidigt för besöket. När du har checkat in kommer du att bli ombedd att sätta dig i väntrummet. Beroende på kliniken eller vårdinrättningen kan du bli ombedd att vänta där tills ditt namn ropas upp eller tills läkaren är redo att träffa dig.

När du kallas tillbaka till undersökningsrummet kommer läkaren och pratar med dig om varför du är där och vad de kan göra för dig. De kan också utföra en fysisk undersökning och beställa några tester om det behövs. Men ibland räcker det med att läkaren träffar dig och får höra dig berätta. Därefter kommer de att ge dig några råd om hur du ska gå vidare.

Om du har några frågor, tveka inte att fråga! Läkaren är där för att hjälpa dig och de vill att du ska må bättre.

Efter besöket

När läkaren har träffat dig och gett dig sina rekommendationer är det dags att gå hem och vila. Om du har fått ett recept ska du se till att ta det enligt anvisningarna. Och om du fortfarande inte mår bra, tveka inte att ringa läkarens kontor eller boka en ny tid. Detta gäller speciellt om läkaren sagt att du ska återkomma om behandlingen inte fungerar eller om det blir värre. Om du fått en remiss till en annan vårdinrättning kan du också höra av dig till din läkare om det tar lång tid.

Vi hoppas att den här artikeln har bidragit till att minska din oro för läkarbesök!